Drewniane blaty kuchenne – wady i zalety

Drewniane blaty kuchenne - wady i zalety

Podczas urządzania kuchni trzeba zastanowić się nad wyborem odpowiedniego blatu kuchennego. Najpopularniejsze w obecnych czasach są kuchenne. Charakteryzują się długowiecznością oraz niezwykłą elegancją. Należy jednak pamiętać o tym, że wymagają one regularnej pielęgnacji.

Czy warto zainwestować w ?

Blat kuchenny jest nie tylko przestrzenią roboczą w kuchni, ale również jednym z najważniejszych elementów podczas aranżacji takiego pomieszczenia. Dlatego też bardzo ważne jest, aby był funkcjonalny i trwały, a dodatkowo idealnie współgrał z wystrojem całego wnętrza. Drewniane blaty kuchenne są idealnym rozwiązaniem zarówno do aranżacji klasycznej, jak i nowoczesnej. Wystarczy tylko dopasować odpowiedni gatunek i odcień drewna.

w kuchennym pomieszczeniu prezentuje się elegancko i stylowo, a dodatkowo podkreśla wysoką jakość pozostałych materiałów wykorzystanych do urządzenia wnętrza. Może również świadczyć o dobrym guście właścicieli nieruchomości. Te wszystkie cechy sprawiają, że jest on wart wielu wyrzeczeń.

Na jaki drewniany blat kuchenny warto postawić?

Drewniane blaty kuchenne dzielimy ze względu na różne gatunki drewna, które wykorzystano do ich projektowania. Wybierając odpowiednie rozwiązanie, musimy wziąć pod uwagę również nasze oczekiwania oraz budżet finansowy.

Najpopularniejsze to:

  • – to najlepszy surowiec, jeśli interesuje nas blat zaprojektowany z litego drewna. Charakteryzuje się niską wilgotnością oraz sporą gęstością pozorną, dzięki czemu ma podobne właściwości do tych wykonanych z dębu. Buk jest świetnym wyborem, jeśli chodzi o mechaniczną obróbkę, ale należy obchodzić się z nim ostrożnie, ponieważ można go łatwo uszkodzić podczas prac;
  • – jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli zależy nam na wysokiej odporności na zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne. Dębina jest bezproblemowa w odróbce, co powoduje, że bardzo często wykorzystuje się taki surowiec do produkcji blatów. Jego ogromną zaletą jest nieduży wskaźnik kurczenia i duża odporność na wilgoć;
  • – produkty zaprojektowane z tego gatunku drewna odznaczają się wysoką ceną. Jednak w zamian otrzymujemy niezwykle twarde drewno, które świetnie sobie radzi z wilgocią i uderzeniami mechanicznymi. Najlepsze są ciemniejsze odcienie jesionu;
  • – jest to najpopularniejsze rozwiązanie, które bardzo często spotykamy w kuchni. Klienci decydują się na taki wybór, ponieważ można go nabyć w niewygórowanej cenie i jest powszechnie dostępny. Świetnie poddaje się obróbce, a przy impregnowaniu nie występują żadne problemy;
  • tekowego – to również bardzo popularny rodzaj blatu. Charakteryzuje się niedużą wagą i również nie sprawia żadnych problemów podczas obróbki. Dodatkowo dzięki temu, że jest miękki, to można go wyróżnić różnymi zdobieniami oraz rzeźbieniami;
  • blat z teakowego drewna – mimo tego, że jest to egzotyczny gatunek, to coraz częściej możemy go spotkać w kuchni. To surowiec niezwykle pożądany przez klientów głównie ze względu na jego wysoki ciężar, dużą odporność na czynniki mechaniczne oraz niski poziom wilgoci.

Drewniane blaty kuchenne - wady i zalety

czy lite?

Kolejną decyzję, którą musi podjąć zamawiający, jest to czy drewno ma być lite, czy klejone. Blaty kuchenne z drewna klejonego charakteryzują się znacznie lepszą trwałością i odpornością na negatywne czynniki, które występują w kuchni. Warto dodać, że nie pękają i nie wypaczają się, tak jak ma to miejsce w przypadku drewna litego.

Z drugiej jednak strony warto podkreślić, że lite drewno wygląda bardziej naturalnie i głównie z tego względu wiele osób decyduje się na to rozwiązanie. Widoczna struktura drewna nadaje kuchni niesamowity wygląd.

Pomocnym rozwiązaniem jest także okleina na meble, dzięki czemu bardzo łatwo możemy zmieniać wygląd pomieszczenia. W przedsiębiorstwie drzewnym można bez problemu zamówić wzory, które będą idealnie dopasowane do konkretnych szafek czy półek. Wystarczy tylko podać wymiary, a fachowcy wyślą do klienta idealnie przeciętą okleinę.

Jakie są największe zalety i wady drewnianych blatów kuchennych?

Drewniane blaty kuchenne posiadają znacznie więcej zalet niż wad. Na początek warto podkreślić to, że drewno fantastycznie komponuje się z każdym kolorem i z różnymi stylami aranżacyjnymi. Dodatkowo dodaje wnętrzu ciepła i przytulności.

Blaty zaprojektowane z drewna doskonale współgrają również z innymi drewnianymi elementami, takimi jak drzwi, stoły drewniane, podłogi czy stolarka okienna. Drewno prezentuje się niezwykle stylowo, jest modne od wielu lat i nic nie wskazuje na to, że coś się zmieni przez najbliższą dekadę.

Bardzo dużą ich zaletą jest również to, że można je wielokrotnie odnawiać, niezależnie od tego, czy były olejowane albo lakierowane. Zniszczony blat można delikatnie zeszlifować, co pomoże usunąć warstwę impregnatu, oczyścić go z pyłu i położyć nową warstwę. W ten sposób nawet bardzo wyeksploatowany blat kuchenny odzyska swój dawny wygląd.

Żeby blat dłużej nam posłużył i się nie rysował, dobrym rozwiązaniem jest podkładka na stół. Takie produkty charakteryzują się uniwersalnością, łatwością w utrzymaniu czystości i dużą wytrzymałością. Taki dodatek powinien pojawić się w każdej kuchni, aby służyć użytkownikom, gdy tylko będzie potrzebny.

Natomiast jeśli chodzi o wady drewnianych blatów, to nawet mimo najwyższej jakości drewna i impregnacji są one mniej odporne na uszkodzenia niż te zaprojektowane z kamienia. Wymagają one regularnej pielęgnacji i lakierowania raz lub dwa razy do roku. Trzeba również uważać podczas krojenia, ponieważ ślady noża mogą oszpecić piękny wygląd blatu.

Share

Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej, służymy naszym doświadczeniem i dobrą radą

/* */ document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { alert("OK"); document.getElementById("conversionScript").src="//www.googleadservices.com/pagead/conversion.js"; }, false );